jueves, 4 de junio de 2015

Anàlisi lexicomètrica d'un conjunt de blogs


En primer lloc, m'agradaria destacar que sense haver realitzat aquesta assignatura a les acaballes del Grau no haguès conegut mai el programa AntConc; aplicació que ha permès realitzar aquest anàlisi gràcies a les seves prestacions tant interessants com el recompte de paraules d'un o diversos text, així com la cerca especial d'un mot en diversos texts i veure en quin marc són contextualitzats, esdevé una gran eina per destriar i analitzar el llenguatge i el seu tractament en moltes disciplines. 


En aquest cas, per a realitzar el present treball, es presentaven diverses ofertes per a experimentar en aquest cap. He optat per fer una anàlisi de nou articles de tres blogs de temàtica feminista. Tots tres blogs tenen una temàtica comuna, però presenten sovint matissos diferents o idees més o menys dilatades o forjades en una realitat factible. 


Els blogs analitzats són els següents:


1) Feminista, gorda y peluda

2) 12 causas feministas

3) Feministes de Catalunya


Com podem observar, tots tres tracten la mateixa problemàtica o qüestió. Analitzem doncs, mitjançant el Wordlist que ens proporciona l'AntConc a la següent taula. Evidentment, a la següent llista de paraules s'han eliminat els mots més freqüents però improductius en aquesta matèria, com preposicions, articles, puntuacions, etc. És evident que la pretensió de l'anàlisi lexicomètric es fa sobre els termes clau amb més presència.


  • Taula 1  - Wordlist AntConc






En primer lloc, destacar quelcom que crida molt la atenció.  Si parem atenció al rànquing de freqüència, el primer i el segon lloc corresponen a el mot en singular i plural de "mujer". Cal tenir en compte que el tercer blog analitzat era en català, i per tant, apareix la paraula dona també en 3 ocasions, però he preferit centrar-me en la capçalera de les dades obtingudes i en els conceptes que ens interessen, i del perquè de la seva presència a determinats contextos. 


El que impacta és que la tercera paraula més freqüent en aquest anàlisi de tres blogs feministes és "hombres"!. Què és tracta de la nostra antítesi?, o és perquè existeix una relació de dependència evident que s'obvia sovint i del qual es parla en aquest tipus de blog?. Seguidament, en quartena i cinquena posició, trobem els conceptes "maternidad" y "medios"; conceptes que molt sovint, i per desgràcia, van molt vinculats i relacionats. Les problemàtiques de la dona i les atribucions de gènere vegem com apareixen en les primeres instàncies. Mitjans i maternitat, una controvèrsia a l'actual societat, més encara amb una crisi econòmica com la que s'està patint a moltes llars del país. Tanmateix, si vegem quina és la paraula més freqüent següent trobem un dels temes estrella, seguit d'un altre: "trabajo" i "igualdad". Perquè sempre que es parla de la dona, o en contextos més feministes, treball i igualtat són dels temes més recorrents?, precisament perquè la desigualtat de gènere en molts àmbits laborals és un fet, així com en d'altres on també esdevé la dona menys afavorida que l'home. 


 "Costumbres", "cultura", "dependencia", també "violencia", destaquen en un context femení. Es parla de dependència perquè realment existeixen relacions de dependència; la societat viu encara immersa a un context molt patriarcal, i encara que no ens adonem, aprobem aquest tipus de relació perquè la cultura ve imposada sense que ningú, sovint, la qüestioni. 


Vegem amb l'eina de concordança i ubicació de les paraules dels diversos articles, que també ens proporciona el programari d'AntConc. Aquesta eina ens permetrà veure alguns d'aquests conceptes més controvertits al seu context textual original, per direccionar el text i analitzar i extraure'n conlusions del mateix. 

  • Taula 2: ubicació de la paraula "hombres" al seu context




Vegem, en primera instància, un concepte que crida l'atenció en un context feminista, la paraula "hombres", si són blogs dedicats íntegrament a la feminitat i el feminisme, perquè tenir en compte el sexe contrari de forma tan notable que esdivingui "topten" al nostre anàlisi?. Observem el context que emmarquen, per exemple, els punts 1 i 2. "<En este pueblo mandamos los hombres", pero, "esto no es asunto (y acaba) de mujeres>" y "...en ese lugar mandaban los hombres...". Vegem que els dos primers resultats es basen en relacions de dominació per part dels homes, entenem, sobre les dones. Són relats inclosos als articles analitzats que mostren exemples de la qüestió o relaten situacions determinades de relacions de poder. Vegem, per exemple, el resultat 7: "...la igualdad entre mujeres y hombres...". Ens podem plantejar que aquestes relacions de poder desemboquen en la desigualtat de gènere.


Podem analitzar un altre exemple que segur que és del vostre interès, la maternitat. 

Taula 3: ubicació de la paraula "maternidad" al seu context: 



Destaquen gairebé tots els punts. Vegem la problemàtica que ens mostra el llenguatge: "...la maternidad es un problema...", "la maternidad es algo que entorpece...", "la maternidad va a suponer un problema en tu carrera...", y "la maternidad es algo que se interpone entre una mujer...". Vegem que una problemàtica associada al gènere femení és una cosa tant natural per la dona com hauria d'ésser la maternitat. La societat capitalista actual proposa un model on radicalment la dona sovint ha d'escollir entre el seu èxit professional o la seva vida personal i la seva maternitat.


Per extraure conclusions sobre l'anàlisi lexicomètric realitzat, vull fer especial menció a que, com podem comprovar, aquest blogs de temàtica feminista enfronten totes les problemàtiques associades a la dona i que són vinculades directament amb la cultural i la societat: relacions de poder i dominació, problemes per conciliar vida laboral i maternitat, la igualtat incondicional a tots els àmbits. 

Per tant, el programa AntConc, mitjançant les seves prestacions, ens ha permès comprovar i extraure aquestes conclusions mitjançant la freqüència determinada en l'ús de determinades paraules associades al món feminista i de la dona. Per tant, aquests són els temes cabdals que giren a l'actualitat al voltant del gènere femení.


  • URL's dels blogs analitzats:

http://feministagordaypeluda.blogspot.com.es/

http://12causasfeministas.blogspot.com.es/

http://feministesdecatalunya.blogspot.com.es/