domingo, 15 de marzo de 2015



La Societat de la Informació i l'hipertext a l'actualitat


La nostra societat tecnològica i digital ha conduït a un avenç mai imaginat en matèria d'informació i coneixement. La creació constant d'informació, entesa com a quelcom temporal, que pot ésser actualitzat al segon. Aquesta condensació d'informació i la seva distribució juguen un papel molt important dins la societat i la seva configuració, on els mitjans de comunicació elaboren els seus missatges d'acord a la seva perspectiva política i social.

En aquesta direcció, cal destacar que a diari podem observar com els mitjans de comunicació nacionals, entenent aquest territori com la totalitat de l'estat espanyol, manipulen determinats aspectes d'una notícia concreta. Posem, per exemple, l'aconteixement annual de la commemoració de la Diada de Catalunya amb la tradicional cel·lebració de l'Onze de Setembre. 

Si prenem com a referència un canal d'informació tradicional com l'edició impresa d'un diari, podrem comprobar que la redacció de la mateixa notícia pot adquirir, en determinats mitjans connotacions negatives pel fet que destaquen, mitjançant l'impacte del llenguatge, determinades expressions que pretenen despreciar o manipular el missatge principal que hauria de tenir la transmissió de la notícia, per desviar-se cap a qüestions més sensacionalistes, per exemple, més que centrar-se en la notícia de l'aconteixement mateix.
D'altres, no obstant, es centren en retransmetre les informacions rellevants que un esdeveniment així comporta: número de participants a les manifestacions pacífiques, actes oficials durant la jornada festiva, commemoracions a figures importants del catalanisme històric, etc. També trobem premsa agressiva contra qualsevol manifestació pacífica, per exemple, i es publica el mateix dia i hora que la que defèn just el contrari.

Amb això no vull evidenciar "bons i dolents", no és la pretensió del blog ni de mi mateixa. No obstant, penso que la pluralitat social es veu reflectida en la infinitud de premsa que trobem als mitjans de comunicació a l'actualitat.

És en aquest punt, entre d'altres, on l'hipertext desempenya un paper fonamental en el desgranament del llenguatge. Penso que, actualment, els mitjans de comunicació manipulen amb recursos lingüístic i emprant determinats llenguatges connotatius.

Un dels meus objectius per aquesta aportació era parlar de l'eina TIC Antconc (versió actual 3.4.3.[Windows] 2014). És un recurs que ha aportat aquesta nova aportació de l'hipertext, de necessària creació donat el gran volum d'informació al que estem exposat. L'Hipertext és una conseqüència necessaria de la Societat d'Informació, que precisava canviar el sistema lineal per un de complex que permetés crear, enllaçar, compartir, agregar, etc, informació de diverses fonts d'informació de forma simultània.

En aquesta direcció, la meva intenció és clara al respecte. Mitjançant aquesta informació obtinguda, l'eina Antconc ens ajuda a destacar el número de repeticions de les paraules a diversos textos, per exemple, extrets d'un o varis blogs de política, i fer una comparativa segons els resultats obtinguts del llenguatge emprat a un i d'altre espai blog. Tanmateix, penso que donades les circumstàncies polítiques actuals de l'estat espanyol, és molt interessant haver descobert aquesta eina per analitzar textos envers la política del país i veure en quin punt ens trobem en una ideologia o una altra; quin llenguatge empren unes opinions o d'altres, i per mitjà de la seva comparativa, aprendre a extreure conclusions clares envers si ens trobem davant un text on la connotació del llenguatge va orientada, per exemple, a la manipulació, o si, pel contrari, ens enfrontem a un text prop de la objectivitat informativa.

Continuarem endavant amb aquest projecte amb noves aportacions envers la matèria, i perquè no, amb alguna prova realitzada amb l'aplicació esmentada, l'Anconc, del qual explicaré els resultats que vaig obtenint i el nivell de satisfacció que obtindré de l'eina.

Fins aviat, una abraçada!

No hay comentarios:

Publicar un comentario